ارتودنسی کودکان
ارتودنسی کودکان
ارتودنسی یکی از روش های موثر جهت رفع ناهنجاری های دندانی و فکی می باشد که اگر در سنین پایین تر انجام شود ، در بسیاری از موارد نتیجه بهتری را به همراه خواهد داشت . درمان های زود هنگام یا ارتودنسی پیشگیری در اطفال ، در بسیاری از موارد از مشکلات پیچیده ارتودنسی در آینده مانند نیاز به کشیدن دندان یا جراحی فک جلوگیری می کند . یکی از سوالاتی که ممکن است مطرح شود این است که بهترین سن ، جهت انجام ارتودنسی کودکان چه زمانی می باشد؟ با مطالعه مطالب زیر با ما همراه باشید.
سن مناسب انجام درمان ارتودنسی درکودکان
توصیه می شود که با مشاهدهٔ اولین مشکل در نظم دندانها یا موقعیت فکین در اطفال، ویزیت ارتودنسی صورت گیرد، ولی در صورتیکه مشکلی هم مشاهده نشد ، لازم است که کودک حداکثر تا سن ۷ سالگی یک بار توسط بهترین متخصص ارتودنسی مورد معاینه قرار گیرد تا اگر نیاز به درمان ارتودنسی زودهنگام وجود دارد ، انجام شود. تشخیص و درمان زودهنگام مشکلات دندانی و فکی در کودکان میتواند در بسیاری از موارد ، از درمانهای وسیع و پیچیده و البته پرهزینه در آینده جلوگیری کند . ارتودنسی در کودکان زیر ۶ سال ، یعنی در دورهٔ دندانی شیری ، کمتر انجام می شود مگر در موارد خاص مانند بیماران شکاف کام یا سندرمیک . بین ۶ تا ۱۲ سال یعنی در دورهٔ دندانی مختلط ، که کودک ترکیبی از دندانهای شیری و دائمی را در دهان دارد ، احتمال نیاز به درمانهای ارتودنسی ، بخصوص ، درمانهای هدایت رشد فک ، افزایش پیدا می کند . درمانهای دورهٔ دندانی مختلط معمولا بوسیلهٔ پلاکهای متحرک انجام میشود . از سن ۱۲ سالگی دورهٔ دندانی دائمی شروع میشود . ۱۲ سالگی معمولا بهترین سن برای مرتب کردن دندان ها است چون رویش دندان های دائمی کامل شده ، سرعت حرکتهای دندانی زیاد است ، و هنوز مقداری از رشد باقی است تا در صورت لزوم بتوان از آن جهت تنظیم روابط فکی استفاده نمود . مرتب کردن دندان های دائمی عموما بوسیلهٔ دستگاه های ثابت انجام می شود .
اقدامات شایع در ارتودنسی پیشگیری
اقدامات ارتودنسی پیشگیری برای کودکان در پنج زمینهٔ اصلی انجام می شود که عبارتند از :
۱-حفظ یا باز پس گیری فضای دندان های شیری از دست رفته:
از دست رفتن زودهنگام دندان شیری موجب میشود که دندان های مجاور ، به فضای دندان شیری از دست رفته حرکت کنند و باعث ایجاد مشکلات جدی ارتودنسی در آینده شود و دندان دائمی زیرین را با کمبود فضا و بی نظمی مواجه کند. زمانی که به موقع برای درمان دندان شیری از دست رفته اقدام شود ، می توان با استفاده از فضا نگه دار ، این فضا را حفظ کرد. اگر فضا نگه دار به موقع گذاشته نشود ، می تواند منجر به از دست رفتن فضای دندان شیری شود ؛ در این حالت در بسیاری از موارد لازم است که ابتدا فضای از دست رفته را باز پس گیری کرده و سپس فضا نگه دار گذاشته شود.
۲- کشیدن سریالی دندانها(Serial extraction) و هدایت رویشی دندانها برای رفع کمبود فضا:
علیرغم اهمیت حفظ دندان های شیری در تأمین فضا برای رویش دندان های دائمی زیرینشان ، ولی گاهی متخصص ارتودنسی در بررسی عکس های رادیولوژی ملاحظه میکند که ، با وجود آنکه دندان های شیری به خوبی حفظ شده اند ، ولی سایز دندان های دائمی بسیار بزرگتر از فضای موجود است و دندان های دائمی در هنگام رویش در آینده ، با کمبود فضای شدید مواجه خواهند شد . در این موارد متخصص ارتودنسی با توالی خاصی ، دستور خارج کردن دندان های شیری را می دهد ، به گونه ای که رویش دندانهای آسیای کوچک اول دائمی تسریع شود ؛ سپس دستور خارج کردن آسیاهای کوچک اول دائمی را می دهد تا فضا برای رویش سایر دندان های دائمی تأمین شود. به این روش سریالی از کشیدن تعدادی از دندان های شیری و دائمی ، اصطلاحا سریال اکسترکشن می گویند .
۳-درمان عقب یا جلو بودن فک بالا و پایین نسبت به هم:
در درمان مشکلات فکی مثل عقب یا جلو بودن فک بالا و پایین نسبت به هم ، برای اطفال و نوجوانانی که در سن رشد هستند می توان با درمان های ارتوپدیک ارتودنسی یا اصطلاحا هدایت رشد فک ، روابط غلط فکی را در سنین رشد اصلاح کرد. باید توجه داشت که انجام بعضی از درمان های هدایت رشد فک ، حتی در تمام سنین رشد هم قابل انجام نیست و باید در محدوده خاصی از سنین رشد انجام شود . به طور مثال در مواردی که رشد فک بالا کم است و عقب قرار گرفته است ، سن مناسب برای جلو آوردن فک بالا حدودا ۸ سالگی است و نهایتا تا ۱۱ سالگی این امکان وجود دارد که عقب بودن فک بالا اصلاح شود. قبل از ۸ سالگی به دلیل پایین بودن همکاری کودک در استفاده از دستگاه ، معم…
دکتر سیدحامد محمود هاشمی متخصص ارتودنسی می باشند. جهت دریافت مشاوره از دکتر محمودهاشمی بهترین متخصص ارتودنسی با شماره های 02122926230 تماس حاصل نمایید، همچنین شما عزیزان می توانید از پیج اینستاگرام دکتر محمودهاشمی دیدن فرمائید.
۵- رفع نوک به نوک قرار گرفتن دندان های کودک در قسمت جلو :
در مواردی که دندان های جلویی کودک ، تداخل و حالت نوک به نوک داشته باشد ، کودک برای داشتن تماس های دندانی بهتر هنگام بستن دندان ها روی هم ، فک پایین را به سمت جلو هدایت می کند که در صورت عدم درمان به موقع و ادامه این عادت ، فک پایین بیش از حد رشد می کند و در نتیجه ، جلو بودن عادتی فک پایین ، به جلو بودن اسکلتال و استخوانی تبدیل خواهد شد و قابل برگشت نخواهد بود و نیاز به جراحی فک در آینده خواهد داشت.
نتیجه گیری
با کنترل و اقدام به موقع در سنین رشد، می توان از اغلب ناهنجاری های فکی و بسیاری از بی نظمی های دندانی جلوگیری کرد ؛ با اینحال باید توجه داشت که درمان های پیشگیری ، برای همهٔ انواع مشکلات ارتودنسی قابل انجام نیست .
مقالات مرتبط:
نقش الاستیک یا کش ها در ارتودنسی