ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت
دندان های نامرتب از زمان های گذشته به عنوان مشکل بزرگی برای برخی از افراد مطرح بوده و تلاش ها برای رفع این مشکل به سال های خیلی دور باز می گردد. ارتودنسی علمی است که به ردیف کردن دندان های نامرتب می پردازد و همین طور درمان روابط فکی نامناسب و در نهایت منجر به جفت شدن صحیح دندان ها در یکدیگر، قرارگیری دندان ها در موقعیت مناسب، خطر پوسیدگی های دندانی و بیماری های لثه ای را در آینده کاهش می دهد و علاوه بر این مشکلات مفصلی ناشی از موقعیت غلط دندان ها را برطرف می کند و از سایش های دندانی و از آسیب های دندانی که ناشی از موقعیت غلط دندان ها می باشد را جلوگیری می کند.
دکتر سیدحامد محمود هاشمی متخصص ارتودنسی می باشند. جهت دریافت مشاوره از دکتر محمودهاشمی با شماره های 02122926230 تماس حاصل نمایید، همچنین شما عزیزان می توانید از پیج اینستاگرام دکتر محمودهاشمی دیدن فرمائید.
تعریف ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت اصطلاحا به نوعی از ارتودنسی گفته می شود که اجزای آن بر روی دندان های بیمار چسبیده و ثابت است و امکان خارج کردن دستگاه توسط بیمار وجود ندارد. این نوع از ارتودنسی معمولا برای ردیف کردن دندان ها بکار می رود. هرچند در بعضی از موارد برای اصلاح روابط فکی غلط در دوره رشد هم استفاده می شود. به علت پیچیدگی های درمانی که ارتودنسی ثابت دارد و طولانی بودن دوره درمان ارتودنسی ثابت این نوع از ارتودنسی در دوره دندانپزشکی عمومی آموزش داده نمی شود و فقط آموزش ارتودنسی ثابت در دوره تخصصی ارتودنسی صورت می گیرد بنابراین اگر برای بیماری مهم باشد که پزشک معالج متخصص ارتودنسی باشد می تواند با مراجعه به سایت نظام پزشکی در بخش متخصص ارتودنسی از تخصص درمانگر مطمئن شود به علاوه باید توجه داشت که کلمه متخصص در مهر نظام پزشکی و تابلو مطب باید وجود داشته باشد.
ارتودنسی ثابت عموما شامل سه جزء اصلی می باشد:
- نگین هایی که برروی دندان ها چسبیده می شود که تحت عنوان براکت نام برده می شود که تا انتهای دوره درمان بر روی دندان ها باقی خواهد ماند و تعویض نمی شود.
- سیم هایی که داخل براکت ها قرار می گیرند و باعث حرکت دندان ها می شوند این سیم ها ممکن است هر جلسه تعویض شوند یا اینکه یک سیم چندین جلسه باقی بمانند
- کش هایی که روی براکت ها قرار می گیرند و می تواند رنگ های مختلفی داشته باشد و این کش ها هر جلسه تعویض می شوند
مزیت های ارتودنسی ثابت
- مزیت ارتودنسی ثابت نسبت به ارتودنسی متحرک اولا دستگاه روی دندان ها چسبیده و ارتودنتیستت متکی به همکاری بیماری برای استفاده از دستگاه نیست و خطر گم شدن دستگاه نیز توسط بیمار وجود ندارد.
- حرکت های دندانی به وسیله ارتودنسی ثابت به طور موثرتری انجام می شود . ارتودنسی ثابت این توانایی را دارد که حرکت های دندانی را در سه جهت فضا به خوبی و با کنترل کامل انجام دهد بنابراین مرتب کردن همه دندان ها به شکل اصولی و جامع و معمولا مستلزم استفاده از ارتودنسی ثابت است.
- برخلاف ارتودنسی متحرک، ارتودنسی ثابت معمولا مداخله کمتری در تکلم دارد و باعث اشکال در تلکم یا افزایش بزاق دهان نمی شود.
طول درمان ارتودنسی ثابت
طول درمان به وسیله ارتودنسی ثابت حدودا 1 و نیم تا 2 سال است ولی بر حسب نوع ناهنجاری شدت مشکل و همین طور سن بیمار و میزان همکاری بیمار در رعایت مراجعه های منظم و مراقبت از دستگاه این دوره می تواند طولانی تر هم باشد
بیمار در دوره درمان ارتودنسی ثابت ممکن است بر حسب شرایط بیمار دندان هم کشیده شود. تصمیم گیری در مورد کشیدن یا نکشیدن دندان در دوره ارتودنسی وابسته به چند فاکتور می باشد:
- شدت بی نظمی دندان
- میزان بیرون زدگی دندان
- میزان هم پوشانی دندان ها
فاکتوری که در نظر گرفته می شود روابط بافت نرم صورت بیمار می باشد که منجر به تصمیم گیری پزشک برای کشیدن یا نکشیدن دندان می شود.
دندانی که معمولا کشیده می شود آسیاهای کوچک هستند ولی به ندرت بر حسب شرایط ممکن است دندان های دیگری از بیمار کشیده شود. یکی از نگرانی هایی که بیماران دارند این است که فضار دندان کشیده شده باز نماند. باید توجه داشت که در خاتمه درمان فضای ناشی از کشیدن دندان به طور کامل بسته خواهد شد و جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد
صنایع های میانی فک بالا و دندان های نیش حتی اگر نهفته باشند یا بیرون زدگی داشته باشند به هیچ وجه کشیده نمی شوند و با نیروی ارتودنسیمسعی می شود این دندان ها به قوس بیایند مگر اینکه شرایط ویژه ای وجود داشته باشد که به هیچ وجه به قوس آوردن آنها وجود نداشته باشد
آیا کشیدن دندان عقل می تواند فضایی برای رفع بی نظمی سایر دندان ها ایجاد می کند؟
کشیدن دندان عقل به فضایی برای مرتب کردن دندان ها ایجاد نمی کند مگر در شرایط ویژه ای که علاوه بر کشیدن دندان عقل از پیچ های داخل فکی استفاده شود که این کار هم در تامین فضا بری رفع بی نظمی عمومیت ندارد و در شرایط خاصی انجام می شود. سرعت حرکت دندان ها در ارتودنسی معمولا حدود 1 میلی متر در ماه است. در اوایل شروع درمان ارتودنسی در ماه های اولیه بیماران به خوبی متوجه حرکت ها می شوند ولی به مرور که شت بی نظمی کمتر می شود بیمار این حرکت ها را کمتر احساس می کند. در انجام یک درمان ارتودنسی موفق علاوه بر ارتودنتیست که باید درمان صحیحی را انجام دهد همکاری بیمار نیز نقش بسیار مهمی دارد.
در طول درمان ارتودنسی ثابت بیمار باید دو نکته را رعایت کند:
- از خوردن خوراکی های سفت خودداری کند زیرا باعث کنده شدن براکت ها می شود و کنده شدن براکت ها باعث طولانی شدن درمان و در بعضی مواقع آسیب به دندان می شود.
- بهداشت دهان باید به خوبی رعایت شود به ویژه از نخ دندان به صورت مرتب استفاده شود تا از بدرنگی و پوسیدگی در دندان ها ایجاد نشود.
- باید از خوردن نون های خشک ته دیگ بلال خودداری شود میوهای سفت مانند سیب به صورت برش های نازک از گاز زدن ساندویچ خودداری شود آجیل و تخمه و یا قبل از مصرف آسیاب کند.
- از خوردن مواد غذایی که چسبنده هستند مانند گز شکلات های تافی